Müdür: Prof.Dr. Sait Öztürk
Müdür Yardımcısı :
Yönetim Kurulu Üyeleri:
Prof. Dr. Nevin CoÅŸar
Prof. Dr. Sait Öztürk
Prof. Dr. Cemal Zehir
Danışma Kurulu Üyeleri:
Prof. Dr. Halil İnalcık (Bilkent Üniversitesi)
Prof. Dr. Emre Kongar (YTÜ Emekli ÖÄŸretim Üyesi)
Prof. Dr. Ziya ÖniÅŸ (Koç Üniversitesi)
Prof. Dr. Güler Aras (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar (Beykent Üniversitesi)
Prof. Dr. Turan Yay (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Prof. Dr. Sabri Orman (TC Merkez Bankası Meclis Üyesi)
Taha Akyol (Gazeteci – Yazar – Hürriyet Gazetesi)
Prof. Dr. Esra DanacıoÄŸlu (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Prof. Dr. Fuat Keyman (Sabancı Üniversitesi)
Prof. Dr. Nevin AteÅŸ (İstanbul Üniversitesi)
Prof. Dr. Bedri Gencer (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Doç. Dr. Bülent Arı (Dolmabahçe Saray Müdürü)
Doç. Dr. Mehmet HacısalihoÄŸlu (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Doç. Dr. Fatmagül Demirel (Yıldız Teknik Üniversitesi)
Dr. Celali Yılmaz (Sermaye Piyasası Kurulu)
Yıldız Teknik Üniversitesi Türkiye Toplumsal ve Ekonomik
Tarih AraÅŸtırmaları Merkezi YönetmeliÄŸi
(18 Kasım 2003 tarih, 25293 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır)
Amaç
Madde 1 —Türkiye Sosyal ve Ekonomik Tarih AraÅŸtırmaları Merkezinin temel amacı Türkiye’nin sosyal ve ekonomik tarihini yeni bir anlayış çerçevesinde dinamik kavramlar ve yöntemlerle araÅŸtırmak, incelemek ve anlatmaktır. Toplumun yarına hazırlanmasında sosyal bilimlere düÅŸen görev, toplumda neyin niçin ve nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸini ve nelerin varolmakta devam ettiÄŸini araÅŸtırmak, incelemek ve anlamak olduÄŸundan; araÅŸtırma merkezimizde, sosyal ve ekonomik tarih araÅŸtırmalarını temel görevi kabul ederek, multidisipliner bir anlayış içerisinde, düne ve bugüne geniÅŸ bir açı içerisinde yaklaÅŸmayı öngörmekte ve toplumumuzun yarınlara hazırlanmasına katkıda bulunmayı amaçlamakta ve ummaktadır. BaÅŸka bir deyiÅŸle merkezimiz statik ve pasif bir eÄŸitim ve araÅŸtırma anlayışı yerine dinamik, çok yönlü, ileriye dönük bir tarih ve toplum felsefesini düstur edinerek Türkiye’nin sorunlarının çözümüne yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Türk ekonomik ve sosyal tarihine dair bugüne dek yapılmış olan araÅŸtırmalar önemli ve çarpıcı sonuçlar ortaya koymuÅŸ ve bugünün anlaşılmasında tarih araÅŸtırmalarının ne kadar önemli bir iÅŸleve sahip olabileceÄŸini göstermiÅŸtir. Dolayısıyla bu tür araÅŸtırmaların yeni konu, kavram ve yöntemlerle devam ettirilebilmesi fevkalade önem taşımaktadır. Merkezimiz bu çalışmalara yeni bir hız ve canlılık getirebilmek için kendine düÅŸen görevleri yerine getirecek ve bu amaçla çok yönlü araÅŸtırma ve çalışmaların yürütülebilmesi için altyapıyı ve entelektüel ortamı hazırlayacaktır. Bu amaçla kongre, sempozyum, kolokyum, seminer, panel, konferans ÅŸeklinde çeÅŸitli toplantılar düzenlemek ve bunların sonuçlarını yaymak ve yayınlamak merkezin temel iÅŸlevlerinden biri olacaktır. Bunların yanı sıra merkezimiz önemli konuların araÅŸtırılmasına önayak olacak ve bunların sonuçlarını monografiler halinde yayınlayacaktır. Merkezimiz yurt içi ve yurt dışındaki benzer kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸine gidecek ve ortak projeler geliÅŸtirerek Yıldız Teknik Üniversitesinin bu alanlarda önemli bir çekim merkezi haline gelmesini saÄŸlayacaktır. Müstakil ve sürekli bir yayın organını faaliyete geçirerek araÅŸtırma ve inceleme sonuçlarının gecikmeden akademik çevrelerce paylaşılmasını saÄŸlamak ve böylece üniversitemizdeki entelektüel ortamın canlı tutulmasına katkıda bulunmak merkezin temel amaçlarından biri olacaktır.
Türk sosyal ve ekonomik tarihinin ve onunla baÄŸlantılı diÄŸer konuların temel kaynaklarını saptamak ve bu kaynakların bir araya getirilebilmesini saÄŸlamak Merkez faaliyetlerinin önemli bir parçasını oluÅŸturacaktır. Bu itibarla, zaman içerisinde bir uzmanlık kütüphanesi ile arÅŸiv ve dokümantasyon merkezi oluÅŸturarak Yıldız Teknik Üniversitesini araÅŸtırıcıların vazgeçilmez bir uÄŸrak yeri haline getirmek Merkezimiz amaçlarından bir diÄŸeridir.
KuruluÅŸ
Madde 2 —"Türkiye Sosyal ve Ekonomik Tarih AraÅŸtırmaları Merkezi" Yıldız Teknik Üniversitesi rektörlüÄŸüne baÄŸlı bir araÅŸtırma merkezidir. Merkez, 2547 ve 2880 sayılı Kanunlara ve üniversite senatosunun kararlarına uygun olarak kurulmuÅŸ olup ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde faaliyet gösterir.
Organlar
Madde 3 —AraÅŸtırma merkezinin yönetim organları; Müdür, Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulundan oluÅŸur.
Müdür
Madde 4 —Müdür, Yıldız Teknik Üniversitesinde tam gün görevli ve uzmanlık alanı araÅŸtırma merkezinin faaliyet alanı ile uyumlu öÄŸretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilir. Görev süresi sona eren müdürün rektörce yeniden görevlendirilmesi mümkündür.
Müdür, merkezin Yönetim Kurulu üyelerinden birini Müdür Yardımcısı olarak görevlendirebilir. Müdür yardımcısının yerine getireceÄŸi görevler Müdür tarafından belirlenir. Müdürün görev başında bulunamaması durumunda Müdür Yardımcısı Müdüre vekalet eder. Müdüre vekalet süresi üç ayı geçemez.
Müdürün Görevleri
Madde 5 —Müdürün görevleri ÅŸunlardır:
a) AraÅŸtırma Merkezini temsil etmek ve yönetmek,
b) Yönetim Kuruluna baÅŸkanlık etmek,
c) Merkez faaliyetlerinin kuruluÅŸ amacına uygun biçimde yürümesini saÄŸlamak,
d) Merkezin fiziksel alt yapısının amaçlara uygun biçimde geliÅŸmesini saÄŸlamak,
e) Merkezde görevli personelin merkez amaçlarına uygun biçimde sürekli çalışmasını saÄŸlamak ve gözetmek,
f) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak,
g) Danışma Kurulu toplantılarına başkanlık etmek,
h) Yıl sonlarında faaliyet raporunu ve gelecek yılın çalışma programını Yönetim Kuruluna sunmak.
Yönetim Kurulu
Madde 6 —Yönetim Kurulu müdür dahil olmak üzere üç kiÅŸiden oluÅŸur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Üyeler, uzmanlık alanları araÅŸtırma merkezinin faaliyet alanı ile uyumlu öÄŸretim üyeleri arasından seçilir. Yönetim Kurulu üyelerinin seçim ve görevlendirilmelerinde ÅŸu prosedür izlenir:
Merkez müdürü her üye için üniversite senatosuna iki aday önerir, senatoca seçilen isimler rektörce onaylanır.
Yönetim Kurulu Görevleri
Madde 7 —Yönetim Kurulu Müdürün çaÄŸrısı üzerine en az üç ayda bir toplanarak gündemindeki konuları görüÅŸür, acil hallerde Müdür Yönetim Kurulunu derhal toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu, merkezin faaliyetleri ve yönetimi ile ilgili kararları alır. Yıl sonlarında yıllık faaliyet raporunu deÄŸerlendirir ve gelecek yılın çalışma programını belirleyerek rektörlüÄŸe iletilmek üzere karara baÄŸlar.
Danışma Kurulu
Madde 8 —Danışma Kurulu, üniversite içinden ve dışından merkez konuları ile ilgili kiÅŸiler arasından seçilen en çok yirmi üyeden oluÅŸur. Danışma Kurulu üyeleri Yönetim Kurulunun önereceÄŸi isimlerin Rektörce onaylanması sonucunda belirlenir. Danışma Kurulu yılda en az bir kez toplanarak merkezin çalışmalarını gözden geçirerek görüÅŸlerini bildirir ve yeni çalışma alanları ve konuları hakkında önerilerde bulunur. AraÅŸtırma Merkezinin faaliyet ve toplantılarında etkinlik göstermeyen üyelerin üyelikleri Yönetim Kurulu kararı ile düÅŸer ve yerlerine yenileri görevlendirilir.
Müdürün önerisi ve Rektörün onayı ile Danışma Kurulu üyelerinden biri "BaÅŸ Danışman" sıfatıyla görevlendirilebilir. Merkez faaliyetleriyle ilgili konularda Müdür BaÅŸ Danışman ile sürekli istiÅŸarede bulunur.
Kadrolar
Madde 9 —Merkezin faaliyetlerini yerine getirebilmesi için gerekli akademik, uzman, idari, teknik ve hizmetli personel 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektörce görevlendirilecek elemanlarla karşılanır.
Yürürlük
Madde 10 —Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girer.
Yürütme
Madde 11 —Bu Yönetmelik hükümlerini Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü yürütür.