İİBF Finans Laboratuvarlarının Açılışı Gerçekleştirildi

İİBF Finans Laboratuvarlarının Açılışı Gerçekleştirildi.
Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne iki Finans Laboratuvarı açıldı. Laboratuvar açılışı Sayıştay Başkanı Sn. Seyit Ahmet Baş’ın katılımları ile gerçekleşti.

Finans Laboratuvarlarının açılışı öncesinde bir konferans gerçekleştirildi. Prof. Dr. Murat Demircioğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri ŞAHİN ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın'ın açılış konuşmaları ile başladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin açılış konuşmasında;

Üniversite-Sanayi işbirliğine vurgu yaparak, üniversitelerin işbirliği anlayışı içerisinde teknoloji üreterek sanayiye transfer etmesi gerektiğini belirttti ve YTÜ bünyesindeki araştırma merkezlerinin de önemli çabalar gösterdiğini bu manada Abdülhamit Araştırma Merkezinin dönemin belli başlı ülkeleri ile ilişkileri (fotoğraflarla) belirleyen çalışmaları olduğunu ve bunu çok önemsediklerini ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, ülkelerin gelişmesinin üç ayağı bulunduğunu ve bunların bir arada olması gerektiğine vurgu yaparak; ülkemizin her yönden kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Teknoparkın yanında SOSYOPARK SATPARK’I kurduklarını belirtti.

Prof. Dr. Kenan Aydın konuşmasında; küresel rekabet ortamında bilgi ekonomisinin önemine değinerek; başarı için bilginin üretilmesinin yanı sıra ele geçirilmesi, içselleştirilmesi ve etkin bir şekilde kullanılabilmesi gerekli olduğunu ifade etti.

Aydın, Finans laboratuvarlarında; MGA ve Finnet yazılım ve veri tabanlarından yararlanılacağını, bunun yanında Thomson Reuters veri tabanlarına da aboneliklerinin olduğunu belirterek diğer taraftan, Finans Laboratuvarları ile öğrencilere; bilgiye ulaşım yanında şirket değerlemesi, finansal piyasalardan menkul kıymet alımı gibi belirli analizleri yapabilmeleri konularında beceri kazandırılacağını vurguladı.

Prof. Dr. Aydın, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak fiziki imkânlar yanında güçlü bir akademik kadroya sahip olduklarını, gerek fakülte gerekse de üniversite potansiyelini kullanarak başta “Finans Mühendisliği” olmak üzere bazı lisansüstü programları açmayı hedeflediklerini, diğer taraftan halen üst sıralardan öğrenci aldıklarını, bu konumlarını devam ettirerek daha ileriye götürmeyi amaçladıklarını belirtti.

Prof. Dr. Kenan Aydın, Finans Laboratuvarları altyapısının oluşturulması konusunda verdikleri destek nedeniyle Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin’e teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından finans danışmanı Sn. Ahmet Mergen İstanbul Borsası’nın tarihine ilişkin bilgiler verdiler. Karaköy-Rıhtım ’da tezgâhta satılan ve emirlerin tebeşirle tahtaya yazıldığı bir borsadan bugünkü kurumsal yapıya geliş sürecinden bahsetti.

Sn. Doç. Dr. K. Evren Bolgün ve Sn. Üzeyir Doğan ise finansal analizlerin gerçek veriler üzerinden nasıl yapıldığını ve çeşitli yatırım araçlarının belirli bir sürenin sonunda sağladıkları getirileri grafiklerle gösterdi.

Konferansın onur konuğu ve konuşmacısı Sayıştay Başkanı Sn. Seyit Ahmet Baş ise “Muhasebe-Denetim Mesleği Geçmişi, Bugünü ve Geleceği konulu sunumunda belgelerle muhasebe tarihi konusunda bilgiler verdi.. Milattan 2000 yıl öncesinden bugünlere muhasebenin yolculuğu konusunda bilgi sundu.. Bu süreçte özellikle de Gazneliler, Karahanlılar ve Selçuklular döneminde muhasebe kavramına vurgu yaptı.

Diğer taraftan Osmanlı’da muhasebe ve murakabe sisteminden bugünkü adıyla Sayıştay’a geliş sürecini Anayasal ve Yasal altyapıları ile ortaya koydu,

Öğrencilerle samimi bir şekilde iletişim kuran Sn. Seyit Ahmet Baş, öğrencilere kariyer sürecinde ve özellikle de iş başvuru ve görüşmelerinde nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda ipuçları verdi.. Bu bağlamda iş görüşmesi mülakatlarında fark yaratmanın, iz bırakmanın tercih edilmede önemine vurgu yaptı.

Konferans konuşmalarının ardından YTÜ-İİBF Zemin katında bulunan iki adet Finans Laboratuvarının açılışı yapıldı.

Açılış kurdelesi Sayıştay Başkanı Sn. Seyit Ahmet Baş ve Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ahlatçıoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Arslan ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın tarafından kesildi.

Finans Laboratuvarı açılışında; MGA ve Finnet yazılım şirketi Genel Müdürü Sn. Murat Aktaş laboratuvarda hizmet verecek modüller ve yazılım altyapısı konusunda kısa bir sunum yaptı.

İİBF Finans Laboratuvarlarının Açılışı Gerçekleştirildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin açılış konuşmasında;

1556803244_IMG_5054_ic8.jpg